BRAZILSKA PILETINA

SKANDALOZNO: Kompanija VOLI d.o.o. uvozila je piletinu iz Brazila u vrijeme zabrane uvoza iz te zemlje. EU i Kina su 20.03.2017. godine zabranile sav uvoz mesa iz Brazila zbog skandala koji se desio u toj zemlji, kada je policija razbila lanac korupcije u kojem su sanitarni inspektori te zemlje učestvovali u izvozu trulog mesa. Samo u 2016-toj godini Brazil je izvezao oko 14 milijardi Eura mesa i mesnih proizvoda. Nažalost, ta industrija se našla u opasnoj krizi pa se veći dio proizvođača iz Brazila počeo "snalaziti" na razne načine da bi prodli svoje meso. Sve to je rezultiralo suspenzijom i hapšenjem 30 sanitarnih inspektora i zatvaranjem 3 velike fabrike mesa. 21 fabrika je pod istragom.

Kompanija VOLI d.o.o. je za to vrijeme prodavala uvezenu piletinu sumnjivog kvaliteta svojim korisnicima. Činjenica je da su 17.03.2017-te uvezli 26 Tona piletine iz Brazila. Umjesto da se ta piletina povuče i uništi odmah po zabrani EU, ona je puštena u slobodnu prodaju. Ovo je samo jedna od nabavki iz te zemlje. Mnogi crnogorski trgovinski lanci koriste situaciju pada cijene mesa u Brazilu (zbog blokade) da tamo nabavljaju meso. Nažalost, zbog dugih rokova čekanja opravdano je posumnjati u kvalitet tog mesa.

Alternativa je ranije pokrenula aferu Vinobran, gdje smo ukazali na zloupotrebu rokova mesa. Mnogo megamarketa tada je kažnjeno zbog zloupotreba konzervansa u mesu. Sada nas interesuje k se to igra sa zdravljem građana/ki Crne Gore? Prosto je nemoguće da kvalitetno meso uvezeno sa tako dalekih destinacija košta ovako malo u crnogorskim megamarketima. U cijenu nabavke potrebno je uračunati i cijenu transporta (iz Brazila), cijenu taksi, poreza i maržu prodavca. Jasno je zašto se megamarketi igraju sa zdravljem svojih kupaca - niska nabavna cijena sumnjive robe!

Zbog toga je Alternativa pokrenula inicijativu i Upravi za inspekcijske poslove danas poslala zahtjev da se zabrani uvoz mesa iz Brazila do daljnjeg, kao i da se povuče meso uvezeno iz te zemlje:

"Poštovani...
    Alternativa Crna Gora ovim putem želi da uputi zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da pod hitno zabrani uvoz sumnjivog mesa iz Brazila. Naime, EU, Kina i Sjeverna Koreja su zabranili uvoz mesa iz te zemlje 20.03.2017-te godine. Alternativa je došla u posjed dokumenata (u prilogu) koji ukazuju na to da je kompanija VOLI d.o.o. u spornom periodu uvozila i puštala u promet piletinu iz te zemlje. Potpuno je opravdano posumnjati u kvalitet tog mesa ukoliko velika tržišta poput EU i Kine ne žele da rizikuju zdravlje svojih građana uvozom iz ove zemlje. 
link: http://www.cnbc.com/2017/03/20/scandal-roils-brazil-meat-sector-china-eu-s-korea-suspend-imports.html
     Ukoliko želimo da sačuvamo zdravlje građana Crne Gore neophodno je da djelujemo odmah. Zabranom uvoza mesa sa "rizičnih" destinacija smanjuju se troškovi kontrole i smanjuje se (opravdan) rizik po zdravlje građana Crne Gore. Nadamo se da će Uprava djelovati brzo i odlučno u cilju zaštite zdravlja svih građana Crne Gore.
S poštovanjem..."