DJECA SA DIJABETESOM TIP I

Član Alternative Duško Kovačević i građanska aktivistkinja Ljiljana Babić pokrenuli su inicijativu da djeca sa DIJABETESOM TIP I dobiju aparate za bezbolno mjerenje glikemije (šećera) u krvi. Djeca oboljela od dijabetesa ("šećera") Tip I moraju svakog dana da mjere nivo šećera 5-7 puta. Svaki put moraju da bockaju prstiće, što djeci mlađeg uzrasta mnogo smeta. Nauka je napredovala, pa danas postoje senzori koji omogućavaju djeci da bezbolno mjere nivo šećera, bez neprijatnog bockanja prstića.

Alternativa je pružila tehničku podršku i skupili smo putem elektronskih potpisa i uz asistenciju građanskih aktivista preko 6 000 potpisa da djeca dobiju ove aparate. Zahtjev i potpise smo predali Ministarstvu zdravlja i Vladi Crne Gore. U ime Alternative potpise i Zahtjev predali su Zarija Pavićević i Vesko Pejak.

Važno je napomenuti da je Alternativa ovom prilikom uradila troškovnu analizu i izračunala da bi Fond zdravstva usvajanjem ove mjere uštedio novac poreskih obveznika. Mnogo je jeftinije ulagati u kontrolu šećera nego u liječenje njegovih posljedica! Neredovna kontrola šećera prouzrokuje ozbiljne probleme sa očima i nogama, kao i sa unutrašnjim organima (bubrezima naročito!). Da se ovo ne bi dešavalo, bolje je reagovati sada neko kada šteta postane nepopravljiva.

Inicijativu smo predali Ministarstvu zdravlja i Vladi Crne Gore. Očekujemo pozitivan odgovor jer smo na jasan način obrazložili razloge inicijative i posljedice koje mogu nastati ako na vrijeme ne budemo djelovali.