“MIROVNA MISIJA” U AFGANISTANU

Od pristupanja Crne Gore "mirovnoj misiji" u Afganistanu (Septembra 2014. godine) u toj zemlji je stradalo 32 987 civila. Samo u vazdušnim napadima "mirovnih snaga" 2016. godine stradalo je 212 civila, a 275 je teško povrijeđeno. U istoj godini ubijena su 923 djeteta. Po izvještaju UN-a za preko 20% civilnih žrtava direktno su odgovorne "mirovne snage" u Afganistanu.

Dok su ovo radile savezničke snage u Afganistanu, naša vojska je to posmatrala i "čuvala stražu". Dnevnica našeg vojnika u "mirovnoj misiji" je 100,oo Eur. "Mirovna misija" za jednog vojnika traje 6 mjeseci. Prosječna plata u Crnoj Gori je 250,oo Eur.

Nije tajna da postoji lista čekanja za odlazak u "mirovnu misiju" u Afganistan. Jedini motiv odlaska naših vojnika u Afganistan je novac. Slaba materijalna situacija u kojoj žive porodice vojnika je razlog sve duže liste. Zbog toga je Alternativa 23.05.2017-te uputiila ZVANIČNI ZAHTJEV Ministarstvu odbrane Crne Gore:

 

"Poštovani...

     "Mirovne snage" u Afganistanu, u kojima učestvuje Vojska Crne Gore, ubile su u vazdušnim napadima prošle godine 212 civila, a 275 civila je teško ranjeno. Broj civilnih žrtava u toj zemlji svake godine raste, pa je od dolaska Vojske Crne Gore u Afganistanu stradalo preko 32 000 civila! Za preko 20% civilnih žrtava odgovorne su "mirovne snage" - po izvještaju UN-a. 
     Alternativa Crna Gora ovim putem upućuje ZVANIČNI ZAHTJEV da naši vojnici u Afganistanu prestanu da  koriste zastavu, grb i simbole Crne Gore. Ne želimo da se naši simboli koriste u okupaciji jedne zemlje udaljene 5 625 km od Crne Gore. Članovi Alternative imaju "prigovor savjesti", pa ne želimo da budemo saučesnici i nijemi svjedoci nehumane upotrebe vojne sile nad civilnim stanovništvom u Afganistanu. 
Molimo Vas da ovaj predlog uzmete u obzir kada budete planirali odlazak sljedeće "mirovne misije" u Afganistan. 
ALTERNATIVA CRNA GORA"