NE KUPUJ NEDJELJOM!

Malo ko brine o radnicima u Crnoj Gori. Obespravljeni i u mnogim slučajevima ucjenjivani od strane poslodavca, radnici su danas u pod velikim pritiskom i u svakodnevnom strahu za svoje radno mjesto.

     Alternativa CG pokušava da nešto promijeni na tom polju. Pokrenuli su akciju  "NE KUPUJ NEDJELJOM" koja ne nastala kao reakcija na to da preko 50.000 radnika u Crnoj Gori nema nijedan slobodan dan u radnoj nedjelji. Radnici u uslužnim djelatnostima, trgovini, sekjuriti agencijama, građevinarstvu... - često rade preko 50 sati nedjeljno.

ALTERNATIVA je predlagala da se zakonski uvede neradna nedjelja, da bi olakšali posao kontrolama i omogućili im da zaštite radnike. Pisali smo Skupštini Crne Gore, političkim partijama, Ministarstvu rada i socijalnog staranja... - nijesmo dobili NIJEDAN odgovor. Pisali smo i "prelaznoj Vladi" takođe, ali su se sve naše inicijative završile - ćutanjem! Da bi postigli cilj za koji s eborimo, morali smo da promijenimo taktiku.

Odlučili smo da se obratimo građanima/kama Crne Gore! 

     Računamo na to da građani/ke imaju malo više osjećaja za probleme radnika jer su i sami radnici. Zbog toga svake subote pozivamo ljude da "NE KUPUJ NEDJELJOM". Sve neophodne kupovine moguće je obaviti subotom. Ili ponedjeljkom. Za to što kupujemo nedjeljom ne možemo kriviti ni loše posloodavce niti nesposobnu Državu. Mi smo krivi, jer učestvujemo u zloupotrebi radnika koji moraju da rade sve dok mi imamo naviku da kupujemo tim danom. Mijenjajmo loše navike da bi mijenjali uslove rada naših radnika.

Alternativa  podsjeća da u našem Zakonu već postoji obaveza poslodavca da radniku obezbijedi jedan slobodan dan. Međutim, nigdje se ne kaže koji dan. Poslodavci zato kroz "papire" naprave radnicima odmor, dok ga u stvarnom životu nema. To mnogo otežava posao Inspekciji rada jer ih je malo, nemaju instrumente za kažnjavanje (kazne su smiješno male) i nijesu motivisani.