PETICIJA ZA NERADNU NEDJELJU

ALTERNATIVA CRNA GORA je pokrenula prikupljanje potpisa za NERADNU NEDJELJU. Neophodno je da prikupimo 6 000 potpisa da bi pred Vladom Crne Gore i pred Skupštinom Crne Gore pokrenuli izglasavanje Zakona kojim bi sve kompanije koje nemaju kontinuirani proces rada (EPCG, Policija, Vatrogasci, ...) obustavile rad nedjeljom. 50 000 radnika u Crnoj Gori nema nijedan slobodan dan nedjeljno.

Rad bez odmora dovodi do vrlo ozbiljnih psihičkih trauma i posljedica po ljudsko zdravlje. Radnici se troše da bi rezultati tog trošenja završili poslodavcima u džep. Prosječan radnik/ca radi najmanje jednu nedjelju besplatno za svog poslodavca. U ovakvim uslovima nemoguće je zavesti red na tržištu rada, jer poslodavci tjeraju radnike da unaprijed potpišu otkaze, da unaprijed potpišu da im kompanija ništa ne duguje i da unaprijed potpišu da imaju slobodan dan. Kazne za ove prestupnike su minimalne i rijetko se donose.

"Rad bez odmora dovodi do vrlo ozbiljnih psihičkih trauma i posljedica po ljudsko zdravlje. Radnici se troše da bi rezultati tog trošenja završili poslodavcima u džep. Prosječan radnik/ca radi najmanje jednu nedjelju besplatno za svog poslodavca."

ALTERNATIVA želi da ovim Zakonom olakša kontrolu Inspekciji rada. U konsultaciji sa inspektorima rada došli smo na ideju da na jednostavan način obezbijedimo makar jedan dan svim radnicima u Crnoj Gori - uvođenjem NERADNE NEDJELJE. Mnogo je lakše uočiti objekat koji radi nedjeljom, slikati ga i poslati prijavu, nego ispitivati svakog radnika pojedinačno da li ima slobodan dan?! Praksa uvodjenja ove mjere nije ništa novo, mnoge zapadne zemlje na ovaj način obezbjeđuju svojim radnicima nedjeljni odmor. Čak i zemlje koje imaju jake sisteme.

Peticiju je moguće potpisati na našoj stranici http://alternativacrnagora.info/neradna_nedjelja/ ! Odmah po postizanju cilja od 6 000 potpisa ALTERNATIVA će inicirati promjenu Zakona o radu, ili donošenje novog Zakona koji bi bio u skladu sa potrebama da se ova namjera realizuje. Očekujemo veliki otpor od poslodavaca koji dobar dio svog profita duguju zloupotrebi radnika. Da bi Zakon imao efekta, neophodno je odrediti kazne u skladu sa veličinom kompanija koje ne poštuju prava radnika. Mi predlažemo da se kazne kreću u rasponu od 3 - 15 000 Eur. To bi u potpunosti eliminisalo zloupotrebu ovog Zakona.

Pozvali bi sve građane da potpišu ovu peticiju i da učestvuju u donošenju ovog Zakona. Ovaj Zakon štiti prvo članove njihove porodice, a onda i sve radnike u Crnoj Gori. ALTERNATIVA će kao i kod donošenja Zakona o DJEČIJEM DODATKU i ovaj put ići do kraja, sve dok se ovaj Zakon ne donese.

VIDEO MATERIJAL