PRIJAVA PROTIV DROGERIJA DAMA

ALTERNATIVA je dobila prijavu protiv Apoteka veledrogerija "DAMA", zbog nehumanog odnosa prema radnicima/cama u prodajnim objektima te kompanije. Dobili smo informaciju da radnici/ce imaju samo DVA DANA SLOBODNO u mjesec dana (nedjeljno mijenjaju smene od 07 -15h i 15 - 22h, a nedjeljom jedna smjena radi od 08 - 14h). Takođe, dobili smo prijavu da dio radnika/ca nije prijavljen, te da im se ne plaća prekovremeni rad. Radnici/ce moraju jednom u 15 dana da DIJELE FLAJERE (oko dva sata) te kompanije na unaprijed određenim parkinzima. Ovaj rad nije plaćen.

Sve ove informacije smo proslijedili Upravi za inspekcijske poslove na provjeru:
"Poštovani...

ALTERNATIVA CRNA GORA je dobila prijavu protiv APOTEKE VELEDROGERIJE - "DAMA" za nehuman odnos prema radnicima/cama u njihovim prodajnim objektima.

     Naime, dobili smo informaciju da jedan dio radnika/ca nije prijavljen. Molimo Vas da nadležne inspekcije naprave nalaz i ispitaju sljedeće stvari:

1.da li su svi radnici/ce prijavljeni i da li imaju Ugovor o radu?

2. da li postoji diplomirani farmaceut u apoteci koju imaju u Bloku 6, Podgorica?

3. da li su radnicima/cama plaćeni prekovremeni sati?

Dobili smo informaciju da radnici/ce moraju jednom u 15 dana da dijele flajere (neplaćeno) po dva sata na parkinzima na unaprijed odredjenim lokacijama. Radnici/ce mijenjaju nedjeljno smjene od 07 - 15h i od 15 - 22h. Svake nedjelje jedna smjena radi od 08 - 14h (zvanični sajt preduzeća). Ovo znači da radnik/ca ima DVA SLOBODNA DANA MJESEČNO. Ovo je suprotno zakonu o radu koji obavezuje makar jedan dan nedjeljno kao odmor.

Molimo Vas da nam pošaljete Izvještaj nadležnih inspekcija o ovom slučaju."
     Ubrzo je uslijedila brza reakcija nadležnih organa koji su kaznili "DAMU" sa 200,oo Eur, zatvorili dva njena objekta do ispravke neregularnosti i ispitali radnike da li imaju Ugovore o radu. Ispostavilo se da su oni bili spremni na to, da su uspjeli da otklone neke neregularnosti, ali ne sve. U jednom momentu dok je trajala debata na našoj Facebook stranici, nekim radnicama je  bilo naređeno pod prijetnjom otkaza da komentarišu pozitivno uslove rada u "DAMI" . Sve to im nije mnogo pomoglo, jer su se javljali njihovi bivši radnici/e sa svjedočanstvima o uslovima rada u toj kompaniji.
     Ono što ljuti članove ALTERNATIVE je to da su kazne za ovakva (ne)djela neadekvatne i blage! Državni aparat kao da želi da se prava radnika krše. Poslodavcima se isplati da od radnika uzmu milione Eura godišnje, po cijenu da plate par stotina Eura kazne.