RADNO VRIJEME

Znate li da su megamarketi radili sve dane praznika, te da su njihov radnici radili po 10h dnevno? Nijedan prekovremeni sat neće im biti plaćen. Prosječna plata u megamarketima je 230,oo Eur.

Sjutra će Vaša kćerka ili sestra raditi u istim uslovima kao ovi radnici. 50 000 radnika u Crnoj Gori nema nijedan slobodan dan nedjeljno. U toku mjeseca dobiju 1-2 dana, uglavnom samo zato jer nijesu u stanju da izdrže više. Raubovanje radne snage ide u korist vlasnika megamarketa koji im ne uplaćuju doprinose. Jednog dana kada Država odluči da izvrši pritisak na njih da plate doprinose, oni će se preregistrovati u novo pravno lice i proglasiti bankrot firme. Tako će tim radnicima propasti godine rada.

     ALTERNATIVA je već par puta pokušavala da pokrene ovo pitanje. Iz Poreske smo dobili odgovor da je u pitanju državna tajna, te da moramo da im kažemo KONKRETA IMENA I PREZIMENA lica kojima se ne uplaćuje. Takav odnos Poreske službe je doveo do milionskih dugovanja, a zbog njih najviše trpe oni koji su najmanje zaslužuju to - radnici! Neplaćanje poreza izaziva nestašice ljekova, kašnjenje zarada u javnom sektoru, korupciju, nepotizam....